Uppteckning nummer NM-KHA0824

Titel: Första kyrkan i Ljustorp började byggas i Frötuna, ……….

Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Frötuna

Första kyrkan i Ljustorp började byggas i Frötuna, men de måste sluta där, ty jättarna kastade stora stenar på bygget om nätterna och förstörde det, som gjorts om dagarna. De stenarna, stora som hus, ha legat kvar ända till senaste tid, men nu ha de visst sprängt sönder dem till grundsten. - De försökte sedan bygga på ett annat ställe inom Frötuna, men det gick lika illa där med. Så blev det tvist mellan sockenborna om platsen, och då samsades de så att de skulle låta ett djur - vilket minns jag ej - visa ut rätta platsen. Det blev den nuvarande. Då fanns endast 60 bönder i socknen. Både män och kvinnor arbetade på kyrkobygget, och de levde mest av barkbröd.